Rolnictwo ekologiczne jest to metoda gospodarzenia minimalizująca zależność od nakładów zewnętrznych przez stymulowanie biologicznych
mechanizmów wytwórczych w obrębie gospodarstwa. Ekologiczne rolnictwo radykalnie ogranicza stosowanie preparatów wytworzonych czy też przetworzonych chemicznie, nawet jeśli będą to analogi substancji występujących w naturze.

Dodał: Reynaers Polska
Źródło: Reynaers Polska

Dodał: Skagerak Denmark
Źródło: Skagerak Denmark
Założeniem owego systemu jest naśladownictwo przebiegów zachodzących w przyrodniczych ekosystemach – zarówno jeśli idzie o aspekt jakościowy (typ wprowadzanych do obiegu substratów), jak i ilościowy (pułap nasilenia). Nie ma uniwersalnie obowiązującej definicji rolnictwa ekologicznego, system ten od początku (ok.1970) samodefiniuje się poprzez kryteria, zatem dozwolone preparaty a także metody produkcji.
Szczegółowe kryteria produkcyjne służą realizacji 3 głównych celów rolnictwa ekologicznego, są to: zachowanie dużego poziomu próchnicy warunkującej żyzność ziemi, podtrzymanie równowagi biologicznej w otoczeniu produkcji dzięki pilnowaniu bio-rozmaitości, samowystarczalność paszowo-nawozowa, a więc dążenie do zamknięcia obiegu materii w gospodarstwie przez równoważenie produkcji roślinnej oraz zwierzęcej. W rolnictwie ekologicznym, w samoregulujących się ciągach naturalnych powstają płody rolnicze o wysokiej jakości biologicznej, porównywalnej z jakością surowców czerpiących z ekosystemów naturalnych.
Integralną cząstką kryteriów produkcji agrarnej jest przestawianie na strategię ekologiczną, a więc konieczny okres wykorzystywania kryteriów w gospodarstwie przed przyznaniem eko-rolniczego statusu po raz pierwszy. Okres konwersji trwa zasadniczo 2 lata i ma przyczynić się do rozkładu pozostałości wykorzystywanych wcześniej środków agrochemicznych a także służyć osiąganiu stabilności ekologicznej w gospodarstwie. Wyznaczniki rolnictwa ekologicznego to nie wyłącznie wymogi tyczące się
uprawy roślinek oraz chowu zwierzaków, system obejmuje również przetwórstwo surowców eko-rolniczych jak też reguły znakowania produktów
przeznaczonych do obrotu.